lån-till-bostad

Bara för att du har fått betalningsanmärkningar en gång i tiden betyder det inte att du inte är berättigad ett bolån. Omständigheter avgör tillfälliga situationer som kan påverka dig negativt, men tider förändras och återgår till det normala, trots det har du kvar din betalningsanmärkning. Det kan vara andra skäl än betalningsanmärkningar som gör att du inte får ett bolån, tillhör du någon av dessa grupper brukar storbanker se dig som högre risk:

 • du är egenföretagare
 • du studerar
 • du är arbetslös
 • din inkomst är inte fast
 • du har en visstidsanställning.

Men hav förtröstan, loppet är absolut inte över och det finns möjlighet för dig att skaffa ett bostadslån med betalningsanmärkning om du behöver till din bostad. Om du inte har tid att vänta till dina betalningsanmärkningar försvunnit finns det bolånaktörer som erbjuder bolån trots betalningsanmärkning. För dessa lån kan räntan vara lite högre, som en riskpremie för banken.

Bolån med betalningsanmärkning – Allt du behöver veta

Att ansöka om ett bolån är en stor och viktig del av processen när man köper en bostad. Men om du har en betalningsanmärkning kan det kännas som en svårare uppgift. I denna artikel går vi igenom allt du behöver veta om att ansöka om bolån med betalningsanmärkning, från hur det påverkar dina möjligheter till tips på hur du kan förbättra dina chanser att få lånet beviljat.

Hur betalningsanmärkningar påverkar dina möjligheter att få bolån

Betalningsanmärkningar kan göra det svårare att få bolån, eftersom långivare ser dem som en indikation på tidigare betalningssvårigheter. Detta kan resultera i att din ansökan om bolån nekas eller att du får en högre ränta.

Så fungerar bolån med betalningsanmärkning

Det finns långivare som beviljar bolån trots betalningsanmärkningar, men det är viktigt att notera att dessa långivare ofta har högre räntor och krav på större kontantinsats. Det kan vara en bra idé att vända sig till en låneförmedlare som specialiserar sig på bolån med betalningsanmärkningar, eftersom de kan hjälpa dig att hitta en långivare som passar din situation.

Förbättra dina chanser att få ett bolån trots betalningsanmärkning

För att öka dina chanser att få ett bolån trots betalningsanmärkningar finns det några saker du kan göra:

 • Arbeta på att förbättra din kreditvärdighet: Betala av befintliga skulder och undvik nya betalningsanmärkningar.
 • Spara ihop en större kontantinsats: Ju mer pengar du kan lägga som kontantinsats, desto större är chansen att få lånet beviljat.
 • Ha en stabil inkomst: En fast anställning och stabil inkomst kan öka dina chanser att få lånet beviljat.
 • Välj rätt långivare: Vänd dig till långivare som är mer benägna att bevilja bolån trots betalningsanmärkningar.

Tänk på detta när du ansöker om bolån med betalningsanmärkning

När du ansöker om bolån med betalningsanmärkning är det viktigt att vara medveten om följande:

 • Räkna med högre räntor: Bolån med betalningsanmärkning kommer ofta med högre räntor än för de som inte har några anmärkningar.
 • Förstå lånevillkoren: Se till att du noggrant läser igenom och förstår lånevillkoren, inklusive räntor, avgifter och eventuella sanktioner för försenade eller uteblivna betalningar.
 • Refinansiering och omförhandling av bolån Om din ekonomiska situation förbättras och din betalningsanmärkning försvinner kan det vara möjligt att refinansiera eller omförhandla ditt befintliga bolån. Detta kan innebära att du får en lägre ränta och bättre villkor än tidigare. Se dock till att väga kostnaderna för att bryta ditt befintliga avtal mot de eventuella besparingarna.

Långivare där du kan teckna bolån

I Sverige finns det flera långivare som erbjuder bolån online. Här är en översikt över några av de mest populära långivarna på den svenska marknaden:

Swedbank

Swedbank är en av Sveriges största banker och erbjuder bolån online. De har konkurrenskraftiga räntor och möjlighet att ansöka om bolån direkt via deras webbplats eller mobilapp. Swedbank erbjuder även rådgivning och hjälp med att hitta rätt lån för dina behov.

SEB

SEB är en annan stor svensk bank som erbjuder bolån online. De erbjuder olika typer av bolån för olika behov och kunder, samt rådgivning för att hitta det bästa lånet. Du kan ansöka om bolån hos SEB direkt på deras hemsida eller via deras mobilapp.

Länsförsäkringar

Länsförsäkringar är ett välkänt svenskt försäkringsbolag som också erbjuder bolån. De har en enkel och användarvänlig onlineansökan, och erbjuder även personlig rådgivning. Länsförsäkringar är kända för sina konkurrenskraftiga räntor och bra villkor.

Nordea

Nordea är en av de största bankerna i Norden och erbjuder bolån online i Sverige. Du kan ansöka om bolån direkt på deras hemsida eller via deras app. Nordea erbjuder även rådgivning och hjälp med att välja rätt typ av bolån för dina behov.

SBAB

SBAB är en statligt ägd bank som specialiserar sig på bostadsfinansiering och erbjuder bolån online. De har låga räntor och erbjuder en smidig ansökningsprocess direkt via deras webbplats. SBAB är kända för sin kundvänlighet och transparens.

ICA Banken

ICA Banken är en annan långivare som erbjuder bolån online. Som en del av ICA Gruppen kan de erbjuda konkurrenskraftiga räntor och en enkel ansökningsprocess. ICA Banken är känd för sitt fokus på kundservice och erbjuder rådgivning för att hitta det bästa lånet för dina behov.

Alternativa långivare till bankerna

Många långivare har upptäckt att det finns en hel del personer i Sverige som har svårt att få lån, och en sådan grupp människor är förstås dem med betalningsanmärkningar. Långivarna bestämde sig därför för att börja erbjuda lån även till denna grupp, och detta gick så bra när man började göra detta, att många andra långivare också följde detta exempel.

Att det finns ett flertal långivare att ta lån av, även om man har en betalningsanmärkning, betyder att det även finns konkurrens inom detta lånesegment, vilket pressat priserna en hel del. Detta betyder att det inte behöver bli väldigt dyrt att ta ett sådant lån, bara man jämföra flera olika långivare.

Förutom de traditionella storbankerna finns det även flera alternativa långivare som erbjuder bolån online i Sverige. Dessa alternativa långivare erbjuder ofta lika konkurrenskraftiga eller bättre villkor jämfört med storbankerna och kan vara värda att överväga när du letar efter bolån online i Sverige. Tänk dock på att det är viktigt att jämföra olika långivare och deras erbjudanden för att hitta det bästa bolånet för dina specifika behov. Här är några av dem:

Enkla

Enkla är en digital långivare som erbjuder bolån utan krångel och med låga räntor. De har en enkel och användarvänlig onlineansökan, vilket gör det smidigt att ansöka om bolån. Enkla är kända för sin transparens och bra kundservice.

Avanza

Avanza är en svensk nätbank som också erbjuder bolån online. De erbjuder konkurrenskraftiga räntor och låga avgifter. Du kan ansöka om bolån hos Avanza direkt på deras hemsida. Avanza är populär bland sparare och investerare och erbjuder även andra finansiella tjänster, som sparkonton och aktiehandel.

Hypoteket

Hypoteket är en nischbank som erbjuder bolån online med konkurrenskraftiga räntor. De har en enkel och smidig ansökningsprocess och är kända för sin kundvänlighet och personliga rådgivning. Hypoteket erbjuder även möjligheten att samla andra lån och krediter i bolånet.

Stabelo

Stabelo är en digital plattform som förmedlar bolån från institutionella investerare till svenska hushåll. De erbjuder låga räntor och en effektiv onlineansökan. Stabelo är kända för sin innovativa och transparenta approach när det gäller bolån.

Landshypotek Bank

Landshypotek Bank är en svensk bank som specialiserar sig på jord- och skogsbrukslån, men erbjuder även bolån för privatpersoner. De har en användarvänlig onlineansökan och konkurrenskraftiga räntor. Landshypotek Bank har lång erfarenhet inom lantbrukssektorn och erbjuder även sparprodukter och försäkringar.

Svea Ekonomi

Svea Ekonomi är en långivare som erbjuder både privatlån och bolån online. De har en enkel ansökningsprocess och erbjuder konkurrenskraftiga räntor. Svea Ekonomi är kända för sin personliga rådgivning och kundvänliga inställning.

Bluestep Finans

Bland de största på marknaden med lång erfarenhet är långivaren Bluestep Finans. Låneansökan gör du enkelt online och får svar snabbt. Ett bolån från BlueStep brukar ha lånevillkor som ligger i linje med en vanlig bank, förutom att räntan är lite högre. Lånar du till permanentbostad behöver du 15% i kontantinsats, för fritidshus gäller 25% kontantinsats.

Sammanfattning och rekommendationer

Att ansöka om ett bolån med betalningsanmärkning kan vara en utmaning, men det finns möjligheter att få ett låneerbjudande trots detta. För att öka dina chanser att få ett bolån rekommenderas att du arbetar på att förbättra din kreditvärdighet, sparar ihop en större kontantinsats, har en stabil inkomst och väljer rätt långivare. Var noga med att förstå lånevillkoren och vara beredd på högre räntor. Om din ekonomiska situation förbättras kan det vara möjligt att refinansiera eller omförhandla ditt bolån för att få bättre villkor.